Wydanie:
polskienglish
zaloguj się | rejestruj konto
poprzedni
Lilou w Sadyba Best Mall
następny
Nowe centrum z Bel Mare

reklama

Odnowione wejście Buffo

Anna Pakulniewicz 19 września 2017

Anna Pakulniewicz

Dziennikarz

+48 22 356 25 07
anna@eurobuildcee.com

Ania zajmuje się w redakcji głównie rynkiem nieruchomości w krajach bałtyckich, a także architekturą i urbanistyką w Warszawie oraz architekturą wnętrz i designem. Jest także współtwórcą Eurobuild TV. Do tej pory pracowała m.in. w redakcjach: TVN CNBC, PAP Insider, WBJ (The Observer), Poland Monthly, czy IMM. Anna ukończyła Stosunki Międzynarodowe w Szkole Głównej Handlowej oraz Studium Analiz Makroekonomicznych SGH. Studiowała także Filologię Litewską na UW.

Odnowione wejście Buffo
Firma Advertis zaprojektowała i wykonała rewitalizację przestrzeni, natomiast firmy Plastics Group, Muraspec i Bergmen dostarczyły materiały
POLSKA Hol teatru Studio Buffo w Warszawie przeszedł niezwykłą metamorfozę.

Nowa aranżacja to nowa kolorystyka i materiały. Firma Advertis zaprojektowała i wykonała rewitalizację przestrzeni, natomiast firmy Plastics Group, Muraspec i Bergmen dostarczyły materiały. Nowy charakter wnętrz wyrażony został połączeniem miedzi, tkanin i satynowego szkła akrylowego w kolorze turkusowym. – Zależało nam na uzyskaniu eleganckich wnętrz z mocnym akceptem kolorystycznym, który wprowadza powiew świeżości do odnawianych pomieszczeń. Doskonałym dopełnieniem miedzi i turkusu są głębokie szarości, które stanowią tło i podkreślają kunszt wykorzystanych materiałów – mówi Monika Gardasiewicz, dyrektor artystyczna firmy Advertis.

Elementem, który ma przykuwać wzrok, jest ozdobne wykończenie strefy kas. Ścianę pokrywa instalacja z fragmentów miedzianych płyt, które różnią się między sobą fakturą oraz odcieniem, dzięki czemu uzyskany został efekt mozaiki. Detale z miedzi zdobią również wnęki, w których eksponowane są plakaty spektakli. Ściany pokryte zostały tkaninami Muraspec w odcieniu srebrzystej szarości, które komponują się z kolorystyką sufitu oraz posadzki. Tkaniny udrapowane zostały na wzór teatralnej kurtyny. Na etapie projektowania zadbano nie tylko o estetykę przestrzeni, lecz także kwestie funkcjonalne – szczególnie ważne dla specyfiki pracy teatru, jak podkreśla Advertis. Elementy narażone na uszkodzenia podczas transportu dekoracji otoczone zostały lakierowaną blachą, która jednocześnie nadaje nowoczesny charakter wnętrzom i zabezpiecza ściany. Matowy grafit przełamany został lśniącym turkusem ścian pokrytych satynowym pleksi. Tworzywo ufundowane przez firmę Plastics Group stanowi ozdobny i mocny akcent kolorystyczny, który powtarza się również na obudowach czterech lamp rozświetlających przestrzeń kas. System podświetlania transparentnych płyt akrylowych oraz dobrane do stylu wnętrza wiszące lampy przekazane zostały przez firmę Bergmen.

– Wejście do naszego teatru przez całe lata spędzało nam sen z powiek: budynek jest mocno wyeksploatowany i niedofinansowany. Dlatego jesteśmy bardzo szczęśliwi, że w końcu udało nam się pozyskać wrażliwych i profesjonalnych partnerów, dzięki którym możemy dzisiaj witać naszych widzów przyjaźnie, ciepło i… „kulturalnie”. By to osiągnąć potrzeba było wyobraźni, pomysłu, ale też fachowej wiedzy i doświadczenia – mówi Janusz Stokłosa, kompozytor i pianista, współzałożyciel teatru Studio Buffo, który działa przy ul. Konopnickiej 6 w Warszawie.




Newsletter
Jeśli chcesz mieć więcej informacji tego typu, zapisz się na newsletter


reklama

Pozostałe wiadomości

reklama

konferencje

reklama

reklama
O nas Kontakt Polityka prywatności Archiwum Newsletter
Copyright 2017 EuroCEE. All rights reserved.