Wydanie:
polskienglish
zaloguj się | rejestruj konto
poprzedni
Posejdon wyszedł na zero
następny
Łódź potęgą magazynową Europy

reklama

Blach cięcie-gięcie

Anna Pakulniewicz 25 października 2017

Anna Pakulniewicz

Dziennikarz

+48 22 356 25 07
anna@eurobuildcee.com

Ania zajmuje się w redakcji głównie rynkiem nieruchomości w krajach bałtyckich, a także architekturą i urbanistyką w Warszawie oraz architekturą wnętrz i designem. Jest także współtwórcą Eurobuild TV. Do tej pory pracowała m.in. w redakcjach: TVN CNBC, PAP Insider, WBJ (The Observer), Poland Monthly, czy IMM. Anna ukończyła Stosunki Międzynarodowe w Szkole Głównej Handlowej oraz Studium Analiz Makroekonomicznych SGH. Studiowała także Filologię Litewską na UW.

Blach cięcie-gięcie
POLSKA Wnętrza biur w „Koszykach” mieszczące się w nowych budynkach sąsiadujących z główną halą – zostały zaaranżowane przez Tétris zgodnie z koncepcją grupy Medusa .

Powierzchnie biurowe Hali Koszyki tworzą trzy budynki – od pięciu do ośmiu kondygnacji – znajdujące się na obrzeżach części handlowo-gastronomicznej. – Siłą przyciągania biur jest recepcja. Musi być unikatowa, nadawać prestiżu najemcy i oczarować gościa. Często to ona odpowiada za sukces komercyjny danej przestrzeni – mówi Łukasz Łoziński z firmy Tétris, która odpowiadała za budowę recepcji, holi, a także łazienek oraz portali windowych w segmentach biurowych Hali Koszyki.

Hole wejściowe do budynków A, B i C są masywne i bardzo mocne w wyrazie. – Dominującym elementem ich wykończenia jest fantazyjnie spreparowana blacha w kolorze miedzianym w połączeniu z efektownymi graffiti. Budowa poszczególnych elementów była skomplikowanym procesem, bo architektura tego wnętrza zawiera wiele pionierskich rozwiązań – przekonuje Tétris.

Przykładem jest recepcja w budynku B, która swoją „fakturą” ma budzić skojarzenia z koszykami. Ściany ozdobione są ażurowym złotem. – Efekt ten uzyskaliśmy dzięki zastosowaniu autorsko wykonanej mosiężnej siatki cięto-ciągnionej. Blachę sprowadzono z Francji do Czech, gdzie była nacinana i rozciągana. Następnie, już w Polsce, blacha trafiła do lakierowana, po czym montowaliśmy ją na wszystkich ścianach i sufitach otaczających recepcję – dodaje Łukasz Łoziński z Tétris. Industrialny efekt tego wnętrza dopełnia posadzka holu zrobiona ze stalowych płyt, a także surowe ściany recepcji wykonane z czarnej blachy gorącowalcowanej.

– Musieliśmy nieco zmodyfikować projekt, aby osiągnąć zamierzoną przezierność sufitu i zintegrować całość z instalacją przeciwpożarową. Sufit tworzą dziś metalowe panele z kolistymi wzorami, zamontowane w pewnym odsunięciu od ściany. Aby je zbudować, potrzebna była matryca, które wycinała wzory na specjalnej prasie i wyginała je do wymaganego kształtu – dodaje Łukasz Łoziński z Tétris. Charakter tych przestrzeni podkreśla posadzka wyłożona wzorzystym marmurem sprowadzanym z Hiszpanii.


Newsletter
Jeśli chcesz mieć więcej informacji tego typu, zapisz się na newsletter


reklama

Pozostałe wiadomości

reklama

konferencje

Eurobuild Awards 2017
reklama

reklama
O nas Kontakt Polityka prywatności Archiwum Newsletter
Copyright 2017 EuroCEE. All rights reserved.