Wydanie:
polskienglish
zaloguj się | rejestruj konto
poprzedni
Dwóch nowych na zachodzie
następny
Łódzki zabytek dostał drugie życie

reklama

Chevron i belki

Anna Pakulniewicz 28 września 2018

Anna Pakulniewicz

Dziennikarz

+48 22 356 25 07
anna@eurobuildcee.com

Ania zajmuje się w redakcji głównie rynkiem nieruchomości w krajach bałtyckich, a także architekturą i urbanistyką w Warszawie oraz architekturą wnętrz i designem. Jest także współtwórcą Eurobuild TV. Do tej pory pracowała m.in. w redakcjach: TVN CNBC, PAP Insider, WBJ (The Observer), Poland Monthly, czy IMM. Anna ukończyła Stosunki Międzynarodowe w Szkole Głównej Handlowej oraz Studium Analiz Makroekonomicznych SGH. Studiowała także Filologię Litewską na UW.

Chevron i belki
Biuro Prologisu ma powierzchnię użytkową 790 mkw.
POLSKA Wnętrze biura Prologis w budynku Lumen jest wynikiem współpracy pomiędzy zespołem Workplace Innovation by Colliers International a zespołem projektowym firmy Prologis. Projekt wnętrza jest finalistą konkursu architektonicznego Festiwalu Architeltury w kategorii „Aranżacja miejsca pracy roku 2018”.
Koncepcja biura zakłada proste i klasyczne formy nawiązujące do japońskiego minimalizmu. Jasnoszare, przestrzenne wnętrza postanowiliśmy ocieplić dodatkiem naturalnego drewna; nasz wybór padł na dąb naturalny. Początkowo projekt zakładał wymianę sufitu w całym biurze na wysokiej klasy sufit mineralny, bo w wielu miejscach był zastosowany sufit gipsowo-kartonowy, który nie sprzyja dobrej akustyce wnętrz. Zrezygnowano z zabudowy sufitu w strefie recepcji i strefie klienta, tak aby te wąskie przestrzenie, uwarunkowane przez kształt i projekt budynku, stały się bardziej przestrzenne. Chcąc ocieplić wnętrze z pomalowanymi na jasnoszaro instalacjami, podwieszono dębowe belki, które razem z panelami ściennymi nadają całości japoński charakter. Motyw przechodzących przez siebie belek powtórzono również w przestrzeni klienta, zastosowując przedzielenia i ażurowe wygrodzenia strefy oraz w przestrzeni pracy jako wizualne wydzielenie strefy projektowej, pracy wspólnej. Na podłodze sporych rozmiarów kuchni położyliśmy wysokiej klasy posadzkę LVT o wyglądzie naturalnego dębowego parkietu układanego w formie francuskiej jodełki chevron. Całości dopełnia przygaszony błękit i miedziane detale takie jak dekoracyjne oprawy czy misy na owoce. Przy projektowaniu postawiono nie tylko na japoński minimalizm, ale też wykorzystano podejście „biophilic design”. We wnętrzu użyto elementów z litego drewna i forniru do wystroju wnętrz. Zaprojektowana przez zespół z Workplace Innovation by Colliers International posadzka imituje tkaniny, rozsypane kamyczki i ogród japoński.

W biurze zapewniono bezpośredni kontakt z naturą, czego najważniejszym przykładem jest duża liczba roślin, zarówno tych nawiązujących do lasów bambusowych, jak i tych oczyszczających powietrze w biurze. Był to bardzo ważny aspekt całego projektu.

Autorami projektu architektonicznego są: Zofia Hejduk, Katarzyna Betley-Stolarz, Grzegorz Rajca, Sylwia Pędzińska, Dorota Osiecka, Maria Kubacka-Świątek. Generalnym wykonawcą jest Office4U.

Biuro Prologisu ma powierzchnię użytkową 790 mkw.


Newsletter
Jeśli chcesz mieć więcej informacji tego typu, zapisz się na newsletter


reklama

Pozostałe wiadomości

10 października 2018

Z ziemi włoskiej do Polski

27 sierpnia 2018

Ozdoba, która procentuje

23 sierpnia 2018

Nowy styl HNI

17 sierpnia 2018

Helios jak marzenie

23 kwietnia 2018

Tyski relaks

27 marca 2018

Design z błędu

16 lutego 2018

Sztuka od Aurabilii

04 stycznia 2018

Android nie tylko w komórce

reklama

konferencje

24. Doroczna Konferencja Rynku Nieruchomości Komercyjnych w Polsce
Eurobuild Awards 2018
reklama

reklama
O nas Kontakt Polityka prywatności Archiwum Newsletter
Copyright 2017 EuroCEE. All rights reserved.