Wydanie:
polskienglish
zaloguj się | rejestruj konto
poprzedni
Łódź się ładuje
następny
Do Sokołowa na hamburgera

reklama

Eklektyzm w starej kamienicy

Opr./edited AZ 15 listopada 2019
Eklektyzm w starej kamienicy
Projektanci MRDA tym razem stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania przestrzeni dla własnego zespołu

POLSKA Pracownia architektoniczna More Design & Architecture (MRDA) zaprojektowała własną siedzibę. Biuro zlokalizowane w kamienicy przy Placu Małachowskiego w Warszawie to ukłon w stronę architektury budynku.

Projektanci MRDA tym razem stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania przestrzeni dla własnego zespołu. Ich siedziba o powierzchni 650 mkw. zlokalizowana jest na najwyższej kondygnacji zrewitalizowanej kamienicy hrabiego Raczyńskiego, będącej przykładem zmodernizowanego klasycyzmu z przełomu XIX i XX wieku. Biuro tworzą kontrastowo zestawione ciemne i jasne przestrzenie, zaś funkcje poszczególnych pomieszczeń są uwarunkowane dostępem do naturalnego światła, w tym dużymi świetlikami, pod którymi zaaranżowano otwarte przestrzenie pracy. Dzięki nim przez większą cześć roku nie ma potrzeby korzystania ze sztucznego oświetlenia.

W kontraście do nich, za ciemnym pasem korytarza, stanowiącym „oś” biura, znajdują są przestrzenie socjalne oraz sale konferencyjne. Jedną z nich jest Sala Kwiatowa. W jej wnętrzu dominują motywy roślinne na ścianach i suficie oraz ciemna kolorystyka, co ma pobudzać kreatywność. Unikatowa jest również Sala Biała, której kolorystyka oraz sztukaterie są spójne z architekturą kamienicy. – Mieliśmy wyjątkową okazję, aby na organizmie własnego biura przetestować nieoczywiste rozwiązania, które w pierwszej chwili mogą wydawać się ryzykowne, zastosowaliśmy np. kontrast ciemnych i jasnych płaszczyzn. Rozkład przestrzeni wymusił na nas rezygnację ze standardowych rozwiązań – mówi Paulina Godzińska, architekt i partner w pracowni MRDA.

Biurowa kuchnia została z kolei zaaranżowana w stylu kawiarnianym, z uwzględnieniem elementów sprzyjających integracji, takich jak np. tafle podświetlonego szkła z motywem lasu i bujnej zieleni pod sufitem. Przestrzeń biura jest również komfortowa – znajdują się w niej tylko wygodne meble, ale również miejsca pełniące funkcję „budek telefonicznych”.

Newsletter
Jeśli chcesz mieć więcej informacji tego typu, zapisz się na newsletter


reklama

Pozostałe wiadomości

reklama

konferencje

reklama

reklama
O nas Kontakt Polityka prywatności Archiwum Newsletter
Copyright 2017 EuroCEE. All rights reserved.