Wydanie:
polskienglish
zaloguj się | rejestruj konto
poprzedni
O2 na dłużej z Immofinanz
następny
89. Media Markt w Polsce

reklama

W drodze do Silo

Opr./edited TC 25 stycznia 2019
W drodze do Silo
Między budynkami powstaną ścieżki i oczka wodne, które wraz z zielenią utworzą naturalny filtr powietrza
POLSKA Firma Slag Recycling z Krakowa rozpoczęła prace projektowe na blisko 20-hektarowym terenie po dawnej cementowni w Jaworznie-Szczakowej. Ma tu powstać miasteczko o nazwie Silo liczące około 2,5 tys. mieszkań, połowę terenu zajmą tereny zielone.
Celem projektu jest rewitalizacja zdegradowanych obszarów oraz inicjowanie rozwoju lokalnych społeczności poprzez ekologiczne projektowanie. – Koncepcja zakłada powstanie dzielnicy, w której nowoczesna architektura przeplata się z terenami zielonymi. Zostaną wydzielone przestrzenie prywatne i ogólnodostępne oraz główne strefy funkcjonalne osiedla sprzyjające integracji mieszkańców w różnym wieku, tj. tereny rekreacyjne, sportowe, związane z edukacją i kulturą, wielofunkcyjne place. Dodatkowym atutem miejsca będzie wykorzystanie istniejących zasobów leśnych i wodnych do celów krajobrazowych i rekreacyjnych. Przyjazny klimat zapewni mieszkańcom zdrowe i komfortowe życie – komentuje Dominik Darasz, partner biura architektonicznego Horizone Studio, odpowiedzialnego za opracowanie projektu.

W sąsiedztwie działki znajduje się modernizowana stacja kolejowa Jaworzno-Szczakowa na trasie Szybkiej Kolei Aglomeracyjnej łączącej Kraków i Katowice. Prace na stacji mają się zakończyć w pierwszym kwartale tego roku, całą linię Kraków–Katowice PKP planuje oddać do użytku w 2020 roku. – Połączenie z Krakowem i Katowicami zapewnia autostrada A4 oraz przejmująca jej rolę linia kolejowa. Przejazd koleją z Jaworzna do centrum Katowic będzie trwał około 10-15 minut – zapewnia Anna Banaś, prezes St. Paul’s Developments Polska.
Zlokalizowany w trójkącie ulic Jana III Sobieskiego i Bukowskiej oraz linii kolejowej obszar sąsiaduje z lasami od zachodu i północy oraz Parkiem Gródek od południa. W promieniu 2 km znajdują się Zalew Sosina oraz działki przewidziane w studium zagospodarowania przestrzennego miasta Jaworzna pod pole golfowe.

W Silo budynki o różnej skali nie będą tworzyły w przestrzeni zamkniętych enklaw – zrezygnowano z zabudowy kwartałowej na rzecz otwartych, zielonych podwórek z kompostownikami, grządkami i sadami drzew owocowych. Wzdłuż potoku Łużnik, ze stawem i rozlewiskiem, powstanie zielona oś osiedla zaprojektowana jako Park Rzeczny, który ma wnikać pomiędzy zabudowę w głąb dzielnicy. Między budynkami powstaną ścieżki i oczka wodne, które wraz z zielenią utworzą naturalny filtr powietrza absorbujący lotne związki trujące i podnoszący latem wilgotność powietrza.

W centralnej części osiedla zostaną usytuowane plac targowy, szkoła i dwa przedszkola, a na granicy z istniejącą dzielnicą Pieczyska zaplanowano ulicę handlową o uspokojonym ruchu. Projekt wykorzystuje istniejącą sieć dróg rowerowych, o bezpieczeństwo pieszych i rowerzystów zadbano poprzez zastosowanie rond, podniesionych skrzyżowań oraz spowalniaczy ruchu kołowego. Pod każdym z zespołów budynków powstaną wyniesione o pół kondygnacji podziemne platformy parkingowe, które wydzielą przestrzenie prywatne z ogólnodostępnych i uwolnią teren od parkujących samochodów. Na styku dzielnic pojawią się natomiast wielopoziomowe parkingi naziemne. Kilkudziesięciometrowe silosy – pozostałość po dawnej cementowni – zostaną zaadaptowane m.in. na centrum wspinaczkowe. Iluminowane i kolorowe obiekty będą elementem identyfikacji miejsca. Wokół nich zaplanowano miejski plac wydarzeń oraz wioskę sportową z centrum sportów wodnych i zespołowych, wzdłuż linii kolejowej natomiast zlokalizowano tory lekkoatletyczne, trasy biegowe i parkour, siłownie oraz strefę pikników sąsiedzkich.

Projektanci zadbali również o odpowiednie zróżnicowanie zabudowy dzielnicy. Od strony parku przewidziano budynki w zabudowie szeregowej, które stopniowo przechodzić będą w bardziej zwartą zabudowę wielorodzinną o średniej intensywności, aż po zabudowę pierzejową wzdłuż pasażu miejskiego. Budynki wielorodzinne o najwyższej intensywności usytuowane będą w północnej części terenu sąsiadującej bezpośrednio z linią kolejową i staną się barierą akustyczną obszaru.

Silo będzie zasilane czystą energią czerpaną ze źródeł fotowoltaicznych oraz ze spalania biomasy powstałej ze ścieków produkowanych przez mieszkańców. Budynki będą wykonane w technologii pasywnej, na retencyjnych zielonych dachach zostanie zainstalowany system odprowadzania deszczówki, która trafi do lokalnych zbiorników wodnych. Dla mieszkańców posiadających auta elektryczne przewidziano miejsca parkingowe wyposażone w infrastrukturę do ładowania baterii. W Silo docelowo powstanie około 2,5 tys. mieszkań dla 5 tys. mieszkańców.

Deweloper szacuje, że podzielona na etapy realizacja potrwa do 2035 roku. Przewidywany koszt inwestycji to 0,5 mld zł.
Spółka Slag Recycling należy do grupy St. Paul's Developments, która prowadzi projekty rewitalizacyjne w Wielkiej Brytanii. Od 2007 roku spółki z grupy są zaangażowane także w rewitalizację łódzkiej dzielnicy Księży Młyn.










Newsletter
Jeśli chcesz mieć więcej informacji tego typu, zapisz się na newsletter


reklama
reklama

konferencje

6. Konferencja Inwestycje na Rynku Nieruchomości Komercyjnych
16. Konferencja Magazynów i Logistyki w Europie Środkowo - Wschodniej
reklama

reklama
O nas Kontakt Polityka prywatności Archiwum Newsletter
Copyright 2017 EuroCEE. All rights reserved.