Wydanie:
polskienglish
zaloguj się | rejestruj konto
poprzedni
Szybciej z Warszawy na południe
następny
6 tys. Żabek na koniec roku

reklama

Zielony Port Popowice

Opr./edited TC 18 grudnia 2019
Zielony Port Popowice
Gotowy jest już pierwszy budynek mieszkalny kompleksu
POLSKA Inwestorzy wrocławskiego Portu Popowice, firmy Vantage Development i Rank Progres, ogłosili wyniki konkursu architektonicznego na projekt basenu portowego oraz zagospodarowania terenu wokół niego. Najlepszą koncepcję zaproponowała pracownia AiS Andrzej Poniewierka i Witold Śliwa.
Od momentu rozpoczęcia inwestycji w 2018 roku teren Portu Popowice dynamicznie się zmienia – pierwszy z budynków mieszkalnych jest już gotowy, a klienci sukcesywnie odbierają klucze do mieszkań. Teren wokół budynku jest w pełni zagospodarowany – powstały miejsca parkingowe, ścieżki rowerowe i zieleń, a na początku grudnia otwarta została również stacja Wrocławskiego Roweru Miejskiego przy Porcie Popowice sponsorowana przez Vantage Development (wcześniej firma sfinansowała stację na Promenadach Wrocławskich). Pozostałe dwa budynki w ramach pierwszego etapu są na zaawansowanych etapach budowy, a ich oddanie do użytku zaplanowano na trzeci kwartał 2020 roku.
Deweloperzy przygotowują się też do uruchomienia prac związanych z zagospodarowaniem terenu wokół basenu portowego. W ramach rozstrzygniętego właśnie konkursu nagrodzono pracownie: AiS (i miejsce), Port (II lokata) oraz WXCA (III miejsce). Zadaniem uczestników konkursu było zaproponowanie koncepcji maksymalnie wykorzystującej potencjał, jaki daje teren dawnego basenu portowego – kiedyś służył on jako miejsce przeładunku kruszyw, teraz ma stać się nowym centrum rekreacji dla zachodniej części miasta.
– Celem projektu jest wytworzenie atrakcyjnych przestrzeni dla życia codziennego i spędzania czasu wolnego zarówno dla mieszkańców Portu Popowice, jak i dla osób spoza osiedla. Wyobrażamy sobie centrum Portu Popowice jako Wodny Rynek Wrocławia – mówi architekt Andrzej Poniewierka.
Rozwiązania zaproponowane przez architektów pozwalają na korzystanie z projektowanej przestrzeni na wielu poziomach w stosunku do lustra wody. Projektanci zaproponowali m.in. pomosty pływające tworzące pasaż na poziomie rzeki. Mogę one być wykorzystywane zarówno jako infrastruktura dla żaglówek i łodzi, jak i miejsce spotkań z usługami gastronomicznymi.
– Postawiliśmy sobie za cel zaprojektowanie przestrzeni publicznej odpornej na wyzwania związane ze zmianami klimatu – podkreśla architekt Witold Śliwa z wrocławskiej pracowni AiS.
Zaproponowano rozwiązania sprzyjające retencji wody na terenie inwestycji, zielony dach nad parkingiem rowerowym jako przedłużenie placu publicznego, zielone nabrzeże w formie kaskadowego ogrodu deszczowego, błękitno-zielone place niwelujące efekt miejskich wysp ciepła między budynkami, a także kompozycje z wysokiej i niskiej zieleni. W sąsiedztwie basenu portowego priorytet będzie miał ruch pieszy oraz rowerowy. Na podstawie koncepcji zaproponowanej przez zwycięską pracownię zostanie przygotowany projekt wykonawczy, który następnie zrealizuje generalny wykonawca wybrany do tego zadania. Inwestorzy nie podają jeszcze dokładnej daty realizacji projektu, jednak można się spodziewać, że nastąpi to w ciągu najbliższych kilku lat.

Zwycięska koncepcja pracowni AiS



Newsletter
Jeśli chcesz mieć więcej informacji tego typu, zapisz się na newsletter


reklama
reklama

konferencje

6. Konferencja Inwestycje na Rynku Nieruchomości Komercyjnych
16. Konferencja Magazynów i Logistyki w Europie Środkowo - Wschodniej
reklama

reklama
O nas Kontakt Polityka prywatności Archiwum Newsletter
Copyright 2017 EuroCEE. All rights reserved.