Wydanie:
polskienglish
zaloguj się | rejestruj konto
poprzedni
Solaris Center czeka rozbudowa w formule PPP
następny
DOZ dobiera powierzchnię w Eurocentrum

reklama

Bulwary Warszawskie Przestrzenią Publiczną Roku

Eurobuild CEE 21 września 2017
Bulwary Warszawskie Przestrzenią Publiczną Roku
POLSKA Od rana publikujemy wyniki zakończonego wczoraj konkursu Eurobuild Awards w Architekturze, czas na ostatnią kategorię: Przestrzeń Publiczna Roku.
Przestrzenią Publiczną Roku 2016 zostały wybrane Bulwary Warszawskie (zdjęcie u góry), które – odcięte trasą szybkiego ruchu od pobliskiego Starego Miasta – były dotychczas miejscem zaniedbanym i mało uczęszczanym. Zaproponowane przez projektantów zagospodarowanie terenu miało na celu połączenie unikalnego obszaru nadrzecznego z kluczowymi obszarami Starego Miasta oraz Powiśla, a także utworzenie oryginalnej przestrzeni rekreacyjnej. Pierwszy etap inwestycji, która ma tchnąć nowe życie w nadwiślańską promenadę, na zlecenie Zarządu Mienia m.st. Warszawy zaprojektowały studia Artchitecture i Architektura Krajobrazu.



Z kolei Urząd Miasta Poznania zlecił architektom Mariuszowi Więckowi, Maciejowi Markiewiczowi i Małgorzacie Helman stworzenie projektu parku Stare Koryto Warty o powierzchni całkowitej 4 tys. mkw. Element projektu stanowi plac przy budynku Nowej Gazowni – miejsce spotkań i brama wejściowa, od niego rozchodzą się ścieżki piesze. Park łączy w sobie elementy zieleni z małą architekturą. Ścieżki piesze wykonano z naturalnego kruszywa, za wyjątkiem asfaltowej ścieżki rowerowej biegnącej wzdłuż skraju parku, bezkolizyjnie łączącej Stare Miasto z Wartą. Elementy placu zabaw zostały połączone spójną ideą z parkiem, zaczerpniętą z formy wyschniętego koryta rzeki. Główną myślą projektantów placu było stworzenie kreatywnej przestrzeni, pozwalającej na różnorodną interpretację.



Także na zlecenie samorządu kwartet Rafał Sieraczyński, Sebastian Bocian, Aleksandra Laprus i Aleksandra Kosmala-Czarnecka zaprojektował węzeł transportowy w Solcu Kujawskim. Obiekt o powierzchni całkowitej ponad 1,1 tys. mkw. ma pełnić funkcje zintegrowanego węzła przesiadkowego z punktem obsługi pasażera. Projekt łączy skarpę z peronami kolejowymi na szczycie z niezagospodarowanym terenem zielonym u podnóża, wpisuje się także w zróżnicowane otoczenie, na które składa się m.in. dworzec z początków XX wieku, modernistyczny pawilon handlowy, bloki z wielkiej płyty i ceglane domy. Intencją inwestora było stworzenie wizytówki, bramy wjazdowej do miasta.

***

Tu można znaleźć wyniki konkursu w pozostałych kategoriach:
Biurowiec Roku,
Zrewaloryzowany Obiekt Roku,
Aranżacja Miejsca Pracy Roku,
Proekologiczny Obiekt Roku Sprzyjający Komfortowi Użytkowania.

***

Jeszcze raz gratulujemy wszystkim finalistom, a także serdecznie dziękujemy sponsorom, patronom i partnerom wydarzenia.

Newsletter
Jeśli chcesz mieć więcej informacji tego typu, zapisz się na newsletter


reklama

Pozostałe wiadomości

06 marca 2017

Mikrogranty dla Łazarza

reklama

konferencje

reklama

reklama
O nas Kontakt Polityka prywatności Archiwum Newsletter
Copyright 2017 EuroCEE. All rights reserved.