Wydanie:
polskienglish
zaloguj się | rejestruj konto
poprzedni
Takie buty w Libero
następny
Krakowski szpital do rozbudowy

reklama

Nowy styl Nowego Stylu

Anna Pakulniewicz 10 listopada 2017

Anna Pakulniewicz

Dziennikarz

+48 22 356 25 07
anna@eurobuildcee.com

Ania zajmuje się w redakcji głównie rynkiem nieruchomości w krajach bałtyckich, a także architekturą i urbanistyką w Warszawie oraz architekturą wnętrz i designem. Jest także współtwórcą Eurobuild TV. Do tej pory pracowała m.in. w redakcjach: TVN CNBC, PAP Insider, WBJ (The Observer), Poland Monthly, czy IMM. Anna ukończyła Stosunki Międzynarodowe w Szkole Głównej Handlowej oraz Studium Analiz Makroekonomicznych SGH. Studiowała także Filologię Litewską na UW.

Nowy styl Nowego Stylu
Centrum inspiracji dla biur to miejsce, gdzie można obejrzeć i przetestować produkty wszystkich marek grupy Nowy Styl
POLSKA Grupa Nowy Styl otworzyła oficjalnie tzw. Office Inspiration Centre w Krakowie.

Firma poinformowała także o rozpoczęciu budowy nowego biurowca.

Centrum inspiracji dla biur to miejsce, gdzie można obejrzeć i przetestować produkty wszystkich marek grupy Nowy Styl, a także zobaczyć je w gotowych aranżacjach. W budynku znajduje się także powierzchnia warsztatowa i szkoleniowa oraz – w ramach powierzchni pokazowej – powierzchnia biurowa dla części pracowników firmy.

Grupa Nowy Styl wspiera w aranżowaniu biur firmy z całego świata, międzynarodowe korporacje, architektów oraz wielu innych partnerów. Nie tylko zapewnia wyposażenie oraz usługi, ale posiada również zespół ekspertów, którzy badają środowiska pracy i potrzeby pracowników, doradzając firmom, w jaki sposób zorganizować optymalne biuro „szyte na ich miarę”. – Powstanie Office Inspiration Centre jest kolejnym etapem naszego konsekwentnego rozwoju – mówi Adam Krzanowski, prezes Grupy Nowy Styl.

Architekci Marek Dunikowski i Jarosław Kutniowski z krakowskiej pracowni DDJM stworzyli koncepcję architektoniczną budynku polegającą na wykorzystaniu potencjału miejsca, którego walorem jest otaczająca zieleń, a zwłaszcza piękne stare drzewa, będące fragmentem dawnego zespołu parkowo-dworskiego Fischerów-Benisów. – Główną częścią kompozycji jest budynek – loggia. Jej dopełnienie tworzy kontynuowana od budynku kolumnada, która prowadzi między drzewami do symbolicznej otwartej altany. Wszystkie elementy założenia stanowią jedność przestrzenną, dzięki czemu pracując w biurze czerpiemy przyjemność z przebywania w ogrodzie – wyjaśniają architekci. Prosta i regularna konstrukcja kolumnowa z prefabrykowanego białego betonu na tle ścian z ciemnego drewna i w otoczeniu gęstej zieleni sprawiają, że obiekt jest wyjątkowy i klasycznie elegancki – dodają.

Z tą klasyką kontrastują wnętrza obiektu, które zaprojektowali Joanna Zapała i Sebastian Wiśniewski, projektanci grupy Nowy Styl. Dominującym stylem wnętrz projektanci uczynili biophilic design, którego znakiem rozpoznawczym są liczne rośliny zielone – gatunki (dracena, palmy Kentia i Areca, monstera) rozstawione w donicach i umocowane w ogrodach wertykalnych, a także przeszklenia zapewniające dostęp do światła dziennego. W budynku zastosowano oprawy z możliwością sterowania temperaturą barwową od ciepłej przez neutralną, po wpadającą w kolor niebieski. Oprawy automatycznie dostosowują barwę światła do parametrów naturalnego światła w najjaśniejszej porze dnia. Oświetlenie pochodzi z firmy Es-System.

– Ubraliśmy ściany zielenią tak, aby natura towarzyszyła nam przez cały rok. Do tego dobraliśmy ciepłe kolory, faktury i dodatki inspirowane stylem home office design, aby stworzyć wręcz domowy klimat – deklarują projektanci. W powietrzu unosi się zapach naturalnego olejku łączącego aromat białej herbaty z nutami cytrusów, rozprowadzany przez system wentylacji.

Trzy kondygnacje budynku wprowadziły naturalny podział przestrzeni, wyznaczając strefy dla dedykowanych im celów. Kondygnacja 0 została potraktowana jako klasyczna strefa powitalna, a dodatkowo strefa spotkań, zarówno tych nieoficjalnych, odbywających się w specjalnie zaprojektowanym barze kawowym, jak i formalnych, w salach spotkań. Każda z wydzielonych przestrzeni spotkań ma swój indywidualny charakter, uzyskany przez odpowiednią aranżację meblową oraz dodatki. Największa z sal może pomieścić do 120 osób. To tutaj odbywają się szkolenia, wykłady i warsztaty branżowe. Kondygnacja +1 to strefa biurowa. Jest to wzorcowe biuro, inspirowane koncepcją Activity Based Working, oparte także o własne badania i doświadczenia. Głównym założeniem było zaprojektowanie zróżnicowanej i łatwej w adaptacji przestrzeni, która będzie aktywnie wspierać pracę pracowników. Efektem tego jest podział biura na strefy funkcjonalne wspierające dane aktywności – komunikacji, koncentracji, administracji i regeneracji. Są więc m.in. open space’y w przyjaznym stylu home office design, gabinety w barwnej stylistyce, które zostały zaprojektowane jako gabinety przykładowe głównie dla kontrahentów z innych części świata, jak zdradzają przedstawiciele Nowego Stylu – w Europie jest coraz mniejszy popyt na gabinety. Są także wyizolowane stanowiska pracy w ciszy i kantyna z huśtawką. Kuchnia została umeblowana przez Nowy Styl, choc firma nie robi kuchni komercyjnie. Uzupełnieniem dla produktów Grupy Nowy Styl (m.in. pufy Tapa projektu Przemysława Maca Stopy, meble Play&Work i Levitate studia WertelOberfell) są: lustra Tafla Oskara Zięty czy lampa Equilibra studia Aquaform i Piotr Jagiełłowicz Design. Kondygnacja -1to strefa warsztatowa, czyli miejsce testowania produktów i szkoleń poświęconych rozwiązaniom ergonomicznym. Na powierzchni 500 mkw. znajdują się niezliczone modele krzeseł, siedzisk, szaf i biurek, także tych z regulacją wysokości, które goście mogą wypróbować i sprawdzić różne rozwiązania techniczne. Tu też została zainstalowana autorska aplikacja #OfficeVR, która pozwala doświadczyć obecności w wirtualnym biurze grupy Nowy Styl.

Sam budynek od DDJM, który powstał w miejscu rozebranego domu parafialnego ma kształt kwadratu o wymiarach 30 x 30 m. Powierzchnia użytkowa to 1325 mkw. Fasada budynku składa się z konstrukcji z drewna sosnowego, przeszkleń o łącznej powierzchni 474 mkw. i okładzin elewacyjnych z materiałów pochodzących z recyklingu i rosnących w Kongo gatunków drzew Ayous i Okume. Sufity podwieszane mają wysokie właściwości akustyczne, a ich rdzeń jest wykonany z wełny pochodzącej w 70 proc. ze szkła z odzysku oraz naturalne spoiwo pochodzenia roślinnego.

Instalacje budynkowe (elektryka, oświetlenie, instalacje HVAC i systemy audio-video) są zintegrowane przez system BMS, który zapewnia niemal bezobsługowe i efektywne zarządzanie nimi.




Newsletter
Jeśli chcesz mieć więcej informacji tego typu, zapisz się na newsletter


reklama

Pozostałe wiadomości

reklama

konferencje

4. Konferencja - Inwestycje na Rynku Nieruchomości Komercyjnych
Eurobuild Awards 2018
reklama

reklama
O nas Kontakt Polityka prywatności Archiwum Newsletter
Copyright 2017 EuroCEE. All rights reserved.